Gólyahír, Bornemissza, Zsiráfok, Madarak

Ezek bizony a minnesotai magyar közösség cserkész őrseinek nevei! Minnesota államban, a magyar közösségnél ugyanis cserkészvezetők látogattak el, akik bemutatót tartottak, kicsiknek, nagyoknak, gyerekeknek, szülőknek és lelkes érdeklődőknek!

Azért is volt különleges ez az alkalom, mert először – de remélhetőleg nem utoljára! - jártak cserkészek a minnesotai magyaroknál!

Amíg a gyerekek a Magyar Iskola óráin vettek részt, Chantal Gagnon cserkész segédtiszt és Szentkirályi Mihály cserkésztiszt tájékoztatót tartottak a felnőtteknek arról, miről is szól a cserkészet.

Ezt követően közösen uzsonnáztunk, majd mindenki felsorakozott zászlófelvonáshoz. Őrsökben álltak az apukák, az anyukák, a nagycserkész korosztályú gyerekek és a kiscserkészek is. Minden csoport őrsi nevet és őrsvezetőt választott magának és a magyar zászlót egy fára vontuk fel.

Kihasználva a csodaszép, napsütötte őszi időt, közös kinti szaladgálással, fogócskával kezdődött a játék, majd a gyerek-őrsök külön-külön elvonultak cserkészfoglalkozásra. A kiscserkészek Magyarország alakú süteményt díszítettek, miközben megtanulták a magyar zászló színeit, megtanultak egy népdalt és körjátékokat. Ezután hagyományos cserkész akadálypályán vehettek részt, ahol Apollónia királynőnek segítettek eltűnt aranyalmái felkutatásában. Különböző állomásokon állták ki a próbákat a szülők aktív közreműködésével és igazán kiemelkedő színészi alakításaival!

A nagycserkészek megismerkedhettek Robert Baden-Powell, a cserkészet alapítójának alakjával, a cserkésztörvényekkel, rovásírást tanulhattak, a kis és nagy araszokat lemérhették a saját ujjaikon, majd csomózást tanultak és ezt a tudást karkötőkészítéshez azonnal fel is használhatták.

A napot tábortűzzel zártuk, ahol a keretmese-jelenetek játszottunk el, népdalokat énekeltünk és a cserkészek csatakiáltásokat tanítottak a résztvevőknek. A zászlólevonás után mindenki csillogó szemekkel, pirospozsgás arccal és sok-sok élménnyel gazdagodva tért haza!

Népdalok a tábortűznél - Fotó: Czettisch Bernadett

A Minnesota Hungarians közösség tervei között szerepel, hogy a magyar cserkészetet elérhetővé tegye a minnesotai gyerekek számára is, így ez az alkalom remek lehetőség volt arra, hogy a szülők és a kicsik is bepillantást nyerhessenek ebbe a világba! Köszönjük szépen Chantal Gagnon cserkész segédtisztnek és Szentkirályi Mihály cserkésztisztnek, hogy eljöttek hozzánk és csodálatos cserkész-napot varázsoltak nekünk!

Mészáros Eszter