Ünnepi Megemlékezés - 10.25.2014.

Október? Akkor ünnepi megemlékezés és jótékonysági vacsora Minnesotában!

2014. október 29. 15:22

A Minnesota Hungarians minden évben megrendezi hagyományos őszi adománygyűjtő vacsoráját. A vacsoravendégektől kapott hozzájárulásból aztán helyi projekteket finanszíroznak vagy támogatnak, kiegészítenek, mint a Misi Mókus Minnesotai Magyar Iskola elindítását és fenntartását, vagy egy részét közösségi adományként eljuttatják a rászorulókhoz, mint a Dévai Szent Ferenc Alapítvány, ahol Böjte Csaba testvér foglalkozik nehéz sorsú gyermekekkel.

A minnesotai magyar közösség tagjai idén október 25-én gyűltek össze, hogy együtt töltsenek egy estét a Saint Paul-i unitárius templom rendezvénytermében! Azt est díszvendége Fellegi Tamás, a The Hungary Initiatives Foundation (HIF) vezetője volt, aki Washington D.C-ből érkezett hozzánk, hogy találkozhasson a minnesotai magyarokkal és részt vegyen programunkon. Nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy velünk ünnepelt, hiszen a Minnesota Hungarians számos kezdeményezése talált kedvező fogadtatásra a HIF pályázatain, amiért mindannyian nagyon hálásak vagyunk! A szervezet támogatásával indulhatott el a magyar iskola államunkban, illetve megvalósulhatott a Szüreti Fesztivál, új kosztümöket kaphat néptánccsoportunk és megújulhat weboldalunk is!

A vacsora előtt a minnesotai magyarság az 1956-os októberi forradalomra emlékezett. Ennek keretein belül személyes beszámolókat hallgathattunk meg, majd a visszaemlékezések után korabeli filmrészletekkel, versekkel és a himnusszal tisztelegtünk a hősök emlékének. Beszédet mondott Grauzer Csilla, Tiszteletbeli Minnesotai Magyar Konzul asszony, a Minnesota Hungarains elnöke, illetve vendégünk, Fellegi Tamás is!

A vacsorát megfűszerezték a hagyományos magyar fogások, mint előételnek a körözött, később a sült kolbász vagy desszertnek az almás pite. Tovább fokozta a hangulatot a Vidéki Néptánccsoport hangulatos előadása és a tombola, amely értékes nyereményekkel csábította a résztvevőket!

Hálás köszönetünk száll az önkénteseknek, akik segítették a szervezést, a megvalósítást, a programot és a megemlékezést, a vendégeknek, akik nem csupán egy hangulatos estén vehettek részt, de ezáltal önzetlenül támogatják közösségi kezdeményezéseinket és projektjeinket, illetve Fellegi Tamásnak, hogy jelenlétével megtisztelte hagyományos őszi vacsoránkat!

Mészáros Eszter