Koltay Gábor Est (09.03.2014.)

„Néha haza kell menni, hogy itt tudjunk maradni!”

Amerikai és kanadai körútján a Minnesota Hungarians közösség vendége volt Koltay Gábor, - sok más mellett - az István a király, a Honfoglalás és a Sacra Corona

című filmek rendezője.

Az est Koltay Gábor „Kanada, szeretlek” című könyvének bemutatásával és 7 részes, a kanadai diaszpórával foglalkozó

dokumentumfilm-sorozatának első részével kezdődött.  Jólesett látni nem is olyan messzi honfitársainkat, ahogyan a miénkhez hasonló közösségeik története nehézségeikkel és örömeikkel egyaránt kirajzolódott számunkra, rácsodálkozhattunk gyönyörű magyar házaikra és székely kapuikra! Lebilincselő történetek, emberi sorsok tárultak fel előttünk a vancouveri, nanaimoi és victoriai magyarság tagjainak elmeséléséből, amelyek könnyeket csaltak a minnesotaiak szemébe. Tudtuk, tudjuk, mit jelent számukra, visszagondolni az anyaföldre és az ott töltött régi-régi időkre, tudjuk, milyen érzés, ha máshol van a haza és máshol az otthon és szavak nélkül is tudjuk, érezzük, miről szólnak a mély sóhajok, a hosszú néma csendek két mondat között és hová tévednek el, mit látnak a messzi révedő szemek! Értettük, miért mondta egy a filmben nyilatkozó kanadai magyar hölgy: „Néha haza kell menni, hogy itt tudjunk maradni”.
A film készítésének bemutatásáról hallottunk történeteket

A film után a résztvevők kötetlen beszélgetést folytattak a magyarok beilleszkedéséről, szellemi, érzelmi és anyagi boldogulásáról, a magyar diaszpórában élők sikereiről, nehézségeiről, a magyar kultúra megőrzéséről, továbbadásáról, annak kihívásairól és lehetséges megoldásairól, illetve a honvágyról. Saját élettapasztalatok és a Koltay Gábor filmrendező által meginterjúvolt magyarokról szóló visszaemlékezések hangzottak el, illetve a rendezo" jövo"beli terveivel összhangban felmerült a kanadai dokumentumfilm-sorozat tovább álmodásának lehetősége is egy, az amerikai magyarságot bemutató változat formájában!

Megindító és tartalmas estét tölthettünk vendégeink körében és a minnesotai magyarokkal, amiért hálásak vagyunk a sorsnak és hálát adunk Takács Kati, a Magyarokért Kanadában Egyesület elnökének barátságáért, s hogy útitervükbe beiktatott bennünket is!

Az együtt töltött este emlékére é

s a világ bármely táján élő magyarok összetartozásának megerősítésére emlékeztessenek Tűz Tamás Hazám című versének sorai, amik egyben Koltay Gábor „Kanada, szeretlek” című dokumentumfilm-sorozatának első részének záró gondolatai is!
Mészáros Eszter


 Szeptember 3, 2014    7 pm

Wolfe Lake Condominiums - Party Room
4820 Park Commons Dr., St. Louis Park, MN 55416

Koltay Gábor filmrendező, az István, a király, a Julianus barát, a Honfoglalás, a Sacra Corona című játékfilmek, a Trianon, és még sok más nagysikerű dokumentumfilm alkotója.

2012-ben forgatócsoportjával Vancouvertől Montreálig hat tartományban 25 nagyobb várost érintve, összesen 15 ezer kilométert tett meg, több mint száz magyar származású  honfitársunkkal  készített  interjút.  A  felvett  hatalmas  anyag  töredékéből készült a Szerelmem, Kanada című 2 részes film, amelyet a Duna World televíziós csatorna 2013 karácsonyán nagy sikerrel sugárzott.

Koltay Gábor ez év agusztus - szeptember hónapban újra útnak indul az elkészült Kanada, szeretlek .... 7 részes dokumentum filmjének és az ebből készült 500 oldalas könyvének bemutatásával.

Részvételi díj: javasolt adomány $15

Kérjük, hozzon valami harapnivalót, amit megoszt a többiekkel.