Commemoration of the Hungarian Revolution of 1848

Minnesota a New York-i Magyar Főkonzulátus legtávolabb eső és legészakabbra fekvő állama. Azonban a Minnesota Hungarians, a minnesotai magyar szervezet évtizedek óta példaértékű sikerrel fogja össze a magyarságot, ahogy Grauzer Csilla, az egyesület elnöke mondja, meleg szeretettel a fagyos tundrán.

Az idén március 9-én tartandó nemzeti ünnepre több mint százan jeleztek vissza, bizony pótszékekre és pótasztalokra volt szükség. Hogy miért is ilyen különleges ez a március 15. Minnesotában? A nemzeti ünnep alkalmából a helyi közösség 10 büszke tagja válhatott magyar állampolgárrá, köztük Grauzer Csilla is, az alkalom azonban nem ezért volt elsősorban megható számára. A 10 eskütevő közül heten egyazon család tagjai.

 

Dán Károly nagykövet New York-i főkonzul egy éve tett látogatást a kicsiny, de pezsgő közösségben, a Főkonzulátus kihelyezett konzuli napot tartott. Dr. Bencsik Zita vezető konzul tisztán emlékszik egy igen népes családra, a legidősebb fiú kezdett családfakutatásba, a családfő, a történelem viharában - bár jómaga nem tudott róla - de elveszítette állampolgárságát. Két fiával, két leányával és három unokájával adta be állampolgársági kérelmét.

Egy család és vele egy egész magyar közösség készült a nagy napra, az édesapa azonban már nem élhette meg, alig két héttel az ünnepség előtt elhunyt. A gyermekek és unokák azonban az édesapa emlékének is tisztelegve vették át a honosítási okiratokat.

 

A közösség együtt ünnepelt, színdarabot írtak, ahol Petőfi szerepébe egy immunológus kutató bújt, a Himnusz élő hegedű kísérettel csendült fel és a másnapi autonómia-megmozdulásokkal szolidaritást vállalva, a teremben ott volt a magyar mellett a székely zászló is.

Az ünneplők között sok tavalyról az ismerős arc jegyzi meg dr. Sass Viktória konzul. Rég nem látott arcok, vagy teljesen újak jelentek meg ügyfélfogadáson idén, azaz a közösség is gyarapszik - mondják a Minnsota Hungarians önkéntesei. Mindenki próbálta átadni a hírt, aki tavaly sikerrel járt és ennek köszönhetően minden időpont betelt, mindenki próbál élni a lehetőséggel. Ki gondolná, hogy Amerika egy távoli pontján a többnyire nem túl népszerű hivatali ügyintézés közösséget kovácsol?

Az ünnepi szónok dr. Bencsik Zita beszédében hangsúlyozta, Minnesotában valóban érezni lehet 1848. március 15. üzenetét, az összetartozás örömét és az összefogás erejét.

Forrás: nemzetiregiszter.hu