Zoltai Olga festmény adománya

For English version click here

VÉGSŐ HELYÉRE KERÜLT A MINNESOTAI MAGYAROK FESTMÉNY ADOMÁNYA

FESTMÉNY HATVAN MÚLTJÁRÓL

2017. szeptemberében végső helyére került a 2012-ben Zoltai Olga és Minnesotai Magyarok által Hatvan városának adományozott Vágó Sándor festmény. A festmény a lehető legelőkelőbb helyre került a Hatvan városának patináns Városházában. A festmény mellett egy bekeretezett információs tábla hirdeti a Minnesotai Magyarokat és adományukat és a festmény történetét. A festmény bemutatását a helyi lakosok részére egy kiállításmegnyitóval kötötték össze, miután a festmény hivatalos átadása már 2012-ben volt.
Köszönjük a Zoltai Családnak, a Minnesotai Magyaroknak és Hatvan város vezetőségének a közreműködését és a támogatását abban, hogy a festmény szülőhelyén méltó, a nagyközönség számára is elérhető méltó helyre kerülhetett! Külön köszönet Grauzer Csillának és a Vincze Családnak a festmény hazaszállítása kapcsán nyújtott segítségéért!

"...A nap másik főszereplője, egy festmény 1914-ből, amely a régi csirkepiacot ábrázolja. Ennek legendája izgalmas, ugyanis évtizedekkel ezelőtt - mikor már az állam kezében volt ez a kép - eladták a tengeren túlra, ahol egy ebédlő falára helyezték. Egy véletlen folyamán pedig ebben a szobában több magyar is találkozott, akik felfedezték a festményen látható helyszínt. A különleges alkalomnak Szinyei András alpolgármester is részese lehetett, így nagyon megtisztelőnek érezte, mikor később nagylelkű adományként újra hatvani tulajdon lett a kép. A festmény történetének rövid ismertetésekor hangossá vált a folyosó, a jelenlévők legtöbbje emlékezett még a hajdani vásárra...."

Hatvan TV Híradó  (a helyi híradó adásában a 2:35-3:25 között található a festménnyel kapcsolatos bejátszás)