Meet our KCSP Intern: Facskó Györgyi

Facskó Györgyi
Fogadó szervezet:
Minnesota Hungarians/ Minnesota-i Magyarok

    A Korösi Csoma Sándor Programra édesapám hívta fel a figyelmemet, mondván, szerinte nekem való feladat lenne. Már a kiírás elolvasásakor tudtam, hogy igaza van. Régen éreztem akkora bizonyosságot bármivel kapcsolatban, mint amilyen egyértelmu az volt számomra, hogy ezt a küldetést nekem szánták.

Bemutatkozás:

 Az elhivatottságom hátterében egy meghatározó találkozás élménye áll. Erre Kanadában került sor a tavalyi év során, amikor megismertem egy kedves idosebb rokonom gyerekkori barátnojét, aki családjával együtt ötven éve él az országban. Nem volt kérdés, hogy vendégül lássák-e az általuk ismeretlen magyar lányt, hiszen „otthonról érkezik”, tulajdonképpen „családtag”... Elmondhatatlan, mekkora szeretettel fogadtak az otthonukban, ahol az elso perctol kezdve úgy éreztem magam, mint a saját nagyszüleim házában. Lenyugözve hallgattam a történetüket, és nagyokat pislogtam, milyen simán pipálnak le a magyar politikáról folytatott beszélgetésben. Mélyen megindított, hogy több mint ötven év távollét után is fontosabbak számukra az anyaországi hírek, mint a közvetlen környezetük eseményei, ahogy az is, hogy valódi otthonuknak változatlanul Magyarországot tekintik.

Azon túl, hogy felbecsülhetetlen élményt adott minden velük eltöltött perc, hirtelen valós tartalommal telt meg számomra a külhoni magyarság misztikus fogalma. Életre keltek a vadregényes, ám olykor annál tragikusabb sorsok, de beleláthattam a távol élok sajátos gondolkodásába, életszemléletébe is. Megtapasztalva, mennyit jelent számukra minden szó, minden szál, ami Magyarországhoz köti oket, megtiszteltetésnek érzem, hogy megismerhetek egy külhoni magyar közösséget és legjobb tudásom szerint támogathatom magyar identitásának megorzését.

A Minnesota-i Magyarok szolgálatában - többek között - a fent említett, rendkívül értékes sorstörténetek összegyujtésével és dokumentálásával, valamint a közösség rendezvényeit érinto szervezés és kommunikáció támogatásával vagyok hivatott foglalkozni. Elobbi feladat nagyon közel áll a szívemhez, hiszen nincs érdekesebb a mély beszélgetéseknél, emberi történeteknél, ezek hiteles továbbadása pedig valódi kihívás. Utóbbi feladatkörben közgazdász végzettségem és reklámügynökségi múltam lehet a segítségemre.

Külön örömömre szolgál, hogy részt vállalhatok a gyerekek számára szervezett foglalkozások lebonyolításában, hogy hozzásegíthetem oket magyar gyökereik megismeréséhez. Ebben egy kanadai YMCA táborban szerzett tapasztalatom segít, ahol sokat tanultam arról, hogyan lehet játszva erosíteni a közösségépíto szemléletet, illetve elosegíteni a gyerekek személyes fejlodését.

Félig horvát származásom miatt a hagyományorzés gyerekkorom óta jelen van életemben. A tánc és a zene gyakorlásával természetesen vált részemmé egy más – mégis saját – kultúra. Boldog lennék, ha a néptánc és népzene segítségével hasonló tapasztalattal gazdagodnának a magyar közösség legfiatalabb tagjai is. E törekvésemhez a Fáklya Horvát Muvészegyüttesben, illetve a Pataky Noikarban eltöltött évek nyújtanak támogatást.

A feladat óriási, de rengeteg lehetoséget rejt. Ha rajtam múlik, ezek a lehetoségek nem maradnak rejtve, mert legjobb tudásom szerint igyekszem rászolgálni a nekem szavazott bizalomra és támogatást nyújtani a Minnesotában élo magyar közösségnek.