Kids Club/Bobita (04.27.2013.)

Április 27-én tartotta a Minnesotai Magyarok szervezete a szokásos havi Gyerekklubját a St. Anthony Közösségi Házban. A fél négykor kezdődő programra ez alkalommal is szép számmal érkeztek a magyar, illetve vegyes házasságból született kisgyerekek szüleikkel. 

A minnesotai gyerekklub célja, hogy helyet és lehetőséget biztosítson a szülőknek az egymással való találkozásra, diskurzusra, valamint – és ez áll a középpontban – a gyerekeknek az egymás közti játékra, a magyar nyelv használatára, magyar mesék, mondókák, dalok, vagy éppen táncok megismerésére. A Gyerekklubra érkező kicsik február óta két csoportban játszhatnak: a legkisebbek, hat éves korig kézműveskednek, mesét hallgatnak, majd a foglalkozás végén húsz percet gyerekjátékokkal, népi játékokkal foglalkoznak, míg a hatévesnél idősebbek már egy teljes órát táncolnak és játszanak. Mindehhez a szülők némi egészséges falatoznivalóval is hozzájárulnak, hogy legyen mit rágcsálni a munkában megfáradt gyerekeknek.

A most szombati foglalkozás középpontjában a tavasz állt. A kicsik, akik több mint húszan voltak a délután elején papírból esernyőt készíthettek, utána a szülők bábjátékos előadásán keresztül Szutyejev híres A gomba alatt című meséjével, és néhány tavaszi dallal ismerkedtek meg. A foglalkozás végén pedig újra elpróbálták, hogy is van az, amikor sétálunk, sétálunk, egy kis dombra lecsücsülünk… 

A nagyobbak „Bóbita csoportjára” még nagyobb megmérettetés várt: Kish Éva néptánctanár segítségével legalább hatvan percet csárdásoztak, mondókáztak, játszottak. A legnagyobb lelkesedés itt természetesen a Tüzet viszek… és hasonló futkorászós, versenyzős játékokat illette. A bóbitások foglalkozása is egy kis mesével ért véget ez alkalommal: miután megpróbáltak magyarul beszélgetni az általuk ismert vagy olvasott mesékről, Petőfi Sándor János vitézének rövidített változatát hallgathatták meg, az eredeti műből vett versszakokkal kiegészítve.

Boldog Anna írása