Itt-Ott Conference 2012

ITT-OTT találkozó,  2012 augusztus 11-18, Lake Hope, Zaleski State Park, Ohio

                                                  EGYÜTT A JÖVŐNKÉRT

Ez évben alakulása óta a 41-ik találkozóját tartotta az MBK ITT-OTT  és a 26-ik összejövetelt az Ohio-i államban lévő Zaleski állami park vadregényes szépségű Reménység tavánál. Ez év különösen emlékezetes marad minden résztvevő számára, mert a New York-i Magyar Főkonzulátus -kihelyezettt konzuli napok keretében- 52 magyar állampolgárságért folyamodó Chicagó-i (Illinois) és Michigan államban élő kérelmezőt esketett fel és adta át személyenként a honosítási okiratot. Az előzetes  hivatalos munkát és a most megtartott ünnepélyes esketést Dr.Bencsik Zita vezető konzul végezte. Ez alkalommal az MBK kedves vendége és hetünk egyik előadója Dr. Horváth János a Magyar Országgyűlés korelnök képviselője mondott ünnepi köszöntő beszédet.

Az USA számos államából valamint Canadából érkeztek résztvevők. A régi barátok örömmel fogadták az új családokat, akik közül többen meghosszabbították ott tartózkodásukat, mert megtetszett a program, a baráti társaság, a környezet. Igy ez évben több, mint 150-en voltunk együtt, s nagyobb számban fiatalok, akik örömmel vettek részt a gazdag programot adó héten. A résztvevők kora 1 évtől 91 évig terjedt.

Hetünket Kovalszki Péter gondnok (Michigan) nyitotta meg üdvözlő szavaival, a vasárnapi Istentiszteletet Trufán Áron, reformatus lelkész tartotta.

Meghívott előadóink voltak:
 

 • Dr. Horváth János (Budapest) országgyűlési képviselő, közgazdasági professzor,
 • Erdélyi Géza (Szlovákia) nyugalmazott Református Püspök,
 • dr. Juhász Hajnalka (Budapest) a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium     Nemzetpolitikai Államtitkárságának stratégiai főreferense, ,
 • Sebestyén József  (Budapest) Kós Károly díjas épitész, a Kulturális Örökségvédelmi     Hivatal osztályvezetője, a Nemzeti Örökségi Program keretében végzett     kárpátmedencei (határon túli) magyar vonatkozású épitészeti emlékek értékmentő     munkáiról és tapasztalatokról tartott előadást, valamint e témában egy magas     szinvonalon elkészített, nagyszerű fotó-anyagú kiállítást mutatott be a héten,
 • Hatos Pál  (Budapest) a Balassi Intézet vezetője,
 • Hódi Ágota, (California) divattervező és divat szaktanácsadó, aki a magyar     népviseletek tanulmányozásával és történelmi viseletek kutatásával és     rekonstruálásával foglalkozik.
 • Gyanta Népzene Együttes (Kanada) ifj. Magyar Kálmán vezetésével, akik     Magyarország, Erdély és Szlovákia népzenéjéből tartottak előadást és muzsikáltak     a táncházon.
 • Kopár István (Florida), az első magyar, aki egyetlen kikötéssel és az öt déli     szárazföldi fok megkerülésével vitorlázta körbe a földet 1990-91-ben.
 • Dr. Ludányi András (Budapest), politikai tudományok doktora: Cseh Tibor emléke
 • Dr. Somogyi Balázs (Conneticut), Az ifjúság a magyar irodalomban előadással.

A „Pavlish Bernadett” Könyvklubbunk eszmecseréjét Molnár Csilla (Texas) vezette, a megbeszélésre kerülő mű  Gellérd Judit MD  „Ahol leoldom saruimat”  című könyve volt.
Bemutatásra került a „Halálra táncoltatott lány” című film, valamint Mécs Éva (Pennsylvania) „Lélekben Felvidéken” című szavaló estje.

A délelötti elöadások idején Simon Éva (Michigan) gyermek-foglalkozáson magyar nyelven tanitotta a kicsiket, akik a hét végén kis előadásban mutaták be amit tanultak.

Angol nyelvű programok előadói:

 • Bártfai Artur (Colombus)
 • Stiles-Ludányi Csilla (Texas)
 • Ludányi András (Budapest -Ada OH)
 • Somogyi Balázs (Connecticut)

Témák:
Magyar emigránsok élete,
Magyarok az USA bányász államaiban,
Magyarként felnőni Amerikában.
Magyar emlékek szobrok az USA-ban.
Legyek nyugdijas az USA-ban, vagy költözzek vissza Magyarországra?
Ernie Kovács video.

Ifjúsági program: felelős Sándor Kinga Chicago, Illinois
Nyelvében él a nemzet / Minden amitől magyar a magyar / Dobogókő, ahol a föld szive dobog/ A Szent Korona titkai -  gondolatcsere, megbeszélés. Kitalált középkor- játék, T shirt készítés. Magyar ízek:  bográcsgulyás, paprikáskrumli készítése. Hímzés, nemezelés, gyöngyfűzés, festés. Kenuzás és csónakázás, szafari kirándulás, röplabda meccs a tóparton, tábortűz, csillagászat. Szabó Katica (Budapest) tanított magyar népdalokat a fiataloknak.

Elmaradhatatlanok a közös palacsinta és a lángos sütö esték, ahol  közösségünk apraja nagyja élvezi a vidám együttlétet.

A vezetőség a hét folyamán két Tanácsgyűlésen beszélte meg további feladatainkat és megtartottuk az éves Közgyűlést. A szombati búcsúzáson Kovalszki Péter elnök megköszönte mindenkinek a tartalmas hét sikeréhez adott munkáját, hivta a jelenlévőket a jövő évi újabb találkozóra. Az Ifjúsági Csoport  végezte a búcsú Istenszolgálatot és együtt énekeltük el a magyar Himnuszt. Valamennyien szép élményekkel gazdagabban, szorosabbra font barátságokkal búcsúztunk abban a reményben, hogy a következö év augusztusában a Reménység Tavánál újra találkozunk.

Videó

Fotók