ITT-OTT Conference

 Augusztus 10. és 17. között rendezte meg idén a Magyar Baráti Közösség (MBK) a 39. ITT-OTT Találkozót a megszokott helyszínen, az Ohio-i Lake Hope State Park-ban. A rendezvény ez évi vezérgondolata a "Vajdaság Tegnap, Ma és Holnap" volt, így a látogatók erről a témáról hallhattak több előadást is.

Nagy múltra tekint vissza mind a Magyar Baráti Közösség, mind az ITT-OTT Találkozó - utóbbit ebben az évben 39. alkalommal rendezték meg. Ez az összejövetel minden évben lehetőséget ad a magyar családoknak, pároknak, érdeklődőknek arra, hogy értelmiségi programokon, előadásokon vegyenek részt, és hogy együtt nyaraljanak és pihenjenek.

A program szerint a délelőttöt a különböző magyarsággal, történelemmel, társadalommal, kultúrával kapcsolatos előadások nyitják, melyek idén a Vajdaság köré épültek, majd egy közös ebéd következik. A délután pedig már a felhőtlen szórakozásé és együttlété, ezt az időt ki-ki a maga kedve szerint töltheti pihenéssel, sétával, strandolással a Reménység Tavánál, csónakázással. Az Ohio-i Lake Hope State Park kitűnő helyszínt biztosít a találkozónak: a kényelmes, tágas, komfortos faházak a hegyek között, az erdőben fekszenek, a tó, aminél még csónakot is lehet bérelni, negyed óra alatt megközelíthető autóval, az erdei kényelmet pedig fokozza egy frissen felújított "lodge", mely kávézóval, étteremmel és egy előadásokra kiváló klimatizált előadóteremmel várja a látogatókat.

Én először jártam az ITT-OTT Találkozón, így engem minden újdonságként fogadott. Sajnos nem volt lehetőségem végig ott maradni, de ez alatt a pár nap alatt is rengeteg pozitív benyomást szereztem és nagyon jól éreztem magam.

A találkozó előadásai mindig színvonalasak és érdekesek voltak, olyan előadókat köszönthettünk, mint Bencsik Zita, a New York-i főkonzulátus vezető konzulja, Wetzel Tamás, az egyszerűsített honosítási eljárás bevezetéséért felelős miniszteri biztos, vagy Kiss Eszter, a budapesti Katona József Színház megbecsült tagja. Sőt, a minnesotai magyar közösségből is feltűnt valaki: Fülöp László, a Minnesota Hungarians volt elnöke, aki a nemrég megjelent A Dunától a Mississippihez (Fekete Sas) című könyvéről tartott bemutatót az érdeklődőknek.  Az előadásokra pedig minden alkalommal a közönség tette fel a koronát, akik intelligens, művelt, tájékozott kiegészítéseikkel, kérdéseikkel, eszmefuttatásaikkal teljesen lenyűgöztek.

Az egyik napon mi, a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasai is "felléptünk", mindannyian beszámoltunk röviden a munkánkról, majd szívesen reagáltunk a felmerült észrevételekre, kérdésekre. Felemelő és megható volt hallani, ahogy a magyar közösség tagjai megerősítettek minket támogatásukról, kifejezték, mennyire hisznek magyarságuk megtartásában és abban, hogy ebben mi is segítségükre lehetünk.

Az ottlét nagy élménye volt még a közös ebéd, ahol mindig elképesztő ételeket lehetett megkóstolni - például túrós csuszát, amit már hónapok óta nem is láttam. Az egyik este pedig lángos sütés is volt, az is nagy sikert aratott.

 

A KCSP ösztöndíjasai a bemutatkozáson kívül más feladattal is meg voltak bízva. Nekünk kellett a résztvevő ifjúságot néptáncra bírni, valamint egy rövid előadást készíteni a csütörtök esti műsorra. A széki táncrendet egészen jól sikerült elsajátítani a rendelkezésünkre álló három délután alatt, a műsor pedig természetesen nagy sikert aratott.

Az én ottlétem a szerda esti szalonnasütéssel és kulturális műsorral ért véget. Ekkor lementünk a tóhoz, ahol mindenki kedvére süthetett szalonnát, virslit, kolbászt, eddigre megérkezett Kanadából a Gyanta Zenekar is, aki pedig lelkesen húzta a zenét. Később egy dalokból, versekből, anekdotákból álló műsorral is megörvendeztették egymást a résztvevők.

Összességében az ITT-OTT Találkozó egy nagyon kellemes élmény volt számomra. Öröm volt látni a rengeteg idősebb magyart, ahogy évtizedeken keresztül őrizték a kultúrájukat és magyarságukat, és a fiatalabbakat, ahogy örömmel és természetességgel vették át azt. Az azért sajnos elmondható, hogy a résztvevők átlagéletkora folyamatosan nő, és hogy a rendezvény életben tartásához jó lenne, ha több fiatal döntene úgy, hogy ellátogat a programra. Én ezúton is biztatok mindenkit, hogy menjen, hiszen tökéletes lehetőség ez a magyar közösségen belül ismerkedni, kikapcsolódni, esténként a tábortűznél együtt énekelni, a családoknak pedig más családokkal összejönni, a gyerekeknek együtt játszani.

Úgyhogy remélem találkozunk jövőre, a Lake Hope-nál!

Boldog Anna

 

A Találkozóról több részletet és fotókat az alábbi linkeken talál:

https://www.facebook.com/ittott

http://www.itt-ott.org/