Groups

Vidéki Magyar Táncosok

A Vidéki Magyar Táncosok egy 5 párból és 4 énekesből álló táncegyüttes, vezetőjük egy amerikai néptáncos, Fritz Dennis. Dennis nem beszél magyarul, sosem járt Magyarországon mégis a magyar néptáncokat és kultúrát mérnöki pontossággal és részletességel tanulja. Rendszeresen eljár nyári táborokba, mint a Seattle-ben megrendezésre kerülő Ti Ti Táborba, vagy a Csipke táborba Detroit-ba. A táncosok túlnyomó többsége nem magyar, de az utóbi időben egyre több magyar gyökerekkel rendelkező tag csatlakozott a csoporthoz. Ez egy olyan önkéntesekből álló közösség, akik előre rögzített zenére táncolva képviselik a magyar néptáncot és kultúrát különbőző rendezvényeken. Fritz Dennis-nek, a vezető kitartásának és elkötelezettségének köszönhetően ez a csoport már 30 éve működik és a jövőben is működni fog. Régebben önálló csoportként működtek, de néhány évvel ezelőtt a Minnesotai Magyarok non-profit szervezete pártfogásába vette őket, és anyagi és közösségi támogatást nyújtanak a csoportnak. A Vidéki által képviselt táncanyag precíz mása a Dennis által a nyári táborokban tanult táncoknak.


ETHNIC DANCE THEATRE

Az Ethnic Dance Theatre (EDT) egy fél profi tánc társulat, akik hagyományos táncokat, zenét és éneket mutatnak be a világ minden részéről. Ez az előadóművész társulat fennállásának 41. évfordulóját ünnepli és már a kezdetektől képviselték a magyar néptáncokat. Az alapítók Donald La Course és Jonathan Frey számtalanszor utaztak Közép-Európába, ahol megismerkedtek a Táncház mozgalommal és Tímár Sándor tanításával és koreográfiájával. Az ő repertóárjuk elsősorban élő zenés színpadi produkciókra terjed ki. Előadásaikban megtalálható: Szatmár, Szék, Mezőség, Dél-Dunántúl, Moldva és Dél-Alföld. Jelenleg a társulatnak nincsen magyar gyökerekkel rendelkező tagja, viszont a Lajos bácsi neve napja című koreográfiához segítségül hívták a Minnesotai Magyarok néhány tagját (fotón az ülő alakok).

Olyan koreográfusok és magyar néptánc kutatók működtek együtt a társulattal, mint Kotansky Stefan, Diószegi László, Nagy Zoltán, Horváth Tibor.

Kish Éva, - aki Tímár Sándornál tanult Budapesten és táncolt a Bartók Együttesben - előadóművészként csatlakozott az EDT-hez 1990-ben, mikor a Twin Cities-be (Ikervárosba) költözött. Ma koreografál és stílus tanácsokat ad az együttesnek, valamint ő a társulat ügyvezető igazgatója. 1994-ben a társulatot meghívták a Szegedi Nemzetközi Fesztiválra.


SZÁSZKA MAGYAR NÉPZENE ZENEKAR

A Szászka zenekar eredetileg 3 tagból állt, Bertsch Colleen, Bruins Sarah és Code Doug, akik az elmúlt 20 évben a magyar népzenét amerikai táborokban, illetve Magyarországon és Romániában a falvakat járva tanulták. A közelmúltban a zenekar két új taggal bővült. Az együttes sokat utazik az országban, főleg a közép-nyugati régió északi részén zenélnek Táncházakban. Az Ethnic Dance Theatre-rel is együtt dolgoznak a magyar koreográfiáknál.


MISI MAGYAR ISKOLA

2014-ben a Minnesotai Magyarok elindította a hétvégi nyelviskoláját. Kezdetben 14 gyerek volt 2 osztályban: egy osztály az 5-7 éveseknek és egy osztály a 8-12 éveseknek. A 8-12 éves osztály szét lett bontva két csoportra, miután felismerést nyert az a tény, hogy néhány gyereknek több figyelemre és útmutatásra van szüksége angol nyelven. Májusban megnyitotta kapuit a magyar óvoda és a Gyerekklub – foglalkozás kisgyerekeknek szüleikkel, akik még kicsik az óvodához – is csatlakozott a MISI csapatához. A nyelvoktatás mellett a magyar történelem és kultúra is része a tantervnek, a magyar néptáncot és népzenét is beleértve. Méretvétel megtörtént, hogy elkezdődhessen a gyermek kosztümök legyártása, és remélhetőleg hamarosan a gyerekek elő fogják adni mindazt, amit tanultak, és megalakulhat a gyerek tánc csoport.

A magyar kultúra él és jövője biztosítva van Minnesota államban!