Biliteracy Seal

Iskolánk tárgyalásokat kezdeményezett a Minnesota állam Oktatási Hivatalánál, hogy a világnyelvekről megfogalmazott törvényi előírásoknak megfelelően a magyar gyökerekkel rendelkező gimnazista diákoknak lehetőségük legyen magyar nyelvből nyelvvizsgát tenniük, melyért cserébe az érettségi oklevelükbe arany pecsétet kapnak (biliteracy seal), ezzel extra kredíteket szerezhetnek az egyetemi tanulmányaikhoz. Az arany pecsét egy középfokú nyelvvizsgának felel meg, melynek négy pillére a beszédkészség, beszédértés, olvasás és írás.
A sikeres tárgyalások eredményeként az MN Oktatási Hivatal felvette a magyar nyelvet a vizsganyelvek listájára (ECL nyelvvizsgával).

  • Minnesotai Magyarok szerződést kötött a pécsi székhelyű ECL Nyelvvizsga Központtal, így Minnesotában magyar nyelvű ECL vizsgáztató hely létesülhet.
  • Évente két alkalommal van lehetőség vizsgát tenni (júniusban és decemberben)
  • ECL nyelvvizsgáról bővebb információ itt található.
  • 3 tanárunk ECL szóbeli nyelvvizsgabiztos képzésben részesült
  • Irásbeli vizsga feladatokat Pécsen állítják össze és ott is értékelik, melyet postán juttatnak el a vizsgahelyszínekre.
  • A Biliteracy Seal-t az állami egyetemek fogadják el és Community College-k is (Ez MN-ban 30 főiskolát és 7 egyetemet jelent), továbbá Minnesotában 3 magánegyetem is ad kredítet.
  • Minnesota Okatási Minisztériumának nyelvvizsga listája itt található.

Új év - új lendület a MISI Magyar Iskolában - Walter Marietta, KCSP ösztöndíjas cikke

 

 
Biliteracy Seal és ECL
Certificates, Seals Rating on ACTFL Rating on ECL College credit in Minnesota State University
World language Certificate Intermediate Mid A2 2 semesters
Golden Seal Intermediate High B1 3 semesters per language
Platinum Seal Advanced Low B2

4 semesters per languages

Az egyetemeken max. 4 szemeszter nyelvtanulást kérnek. Platinum Seal megszerzésével, ami B2 középfokú nyelvvizsgának felel meg ez kiváltható.