Tavaszi zsongás Minneapolisban - Facskó Györgyi írása

Mást sem hallottam ideérkezésemkor, mint hogy készüljek fel, mert olyan telet én még nem láttam, amilyen itt vár rám. Mi tagadás, volt is bennem egy csepp aggodalom, és igyekeztem mielobb felszerelkezni, begyujtve a megfelelo öltözeteket. Vártuk a telet, vártuk, de csak nem jött. Mármint minnesotai értelemben. A -25 °C itt nem számít vészesnek. Elmaradt hát a hírhedt zimankó, és bár itt a téli napokat csodálatos verofény jellemzi nyomasztó szürkeség helyett, mostanra így is elkapott minket a tavaszi láz.

A téli hónapokban a természet ritmusához igazodva az ikervárosok (St. Paul és Minneapolis) lakói is lelassítottak, behúzódtak otthonuk nyugalmába. Foleg a január telt csendesen. A meghitt, kandalló mellett átgubbasztott napokat követoen azonban mindenki friss lendülettel vetette magát a tavaszvárásba.

Legelőször a Kárpát Fesztivál került megrendezésre 2017. február 19-én a Landmark Center és az Ethnic Dance Theatre jóvoltából. A helyben muködo, nemzetközi repertoárral rendelkezo táncegyüttes hosszú ideje ápol szoros kapcsolatot a Minnesotai Magyarok szervezetével. Ez többek között ügyvezeto igazgatójának, a magyar származású Kish Évának köszönheto, aki az esemény egyik foszervezoje is volt. Musoraikban rendszeresen mutatnak be magyar táncokat. A Kárpát Fesztivál keretei között – amely egyébként elso alkalommal a Minnesotai Magyarok által került megrendezésre 2011-ben – a Kárpát-medence különböző nemzetiségei találkoznak, együtt ünnepelve a térség színes kultúráját. Mindez gyönyöru példája a lehetséges együttmuködésnek olyan népek között, amelyekrol gyakran feltételeznek ellentétes érzelmeket egymás iránt.

A vidám kavalkádban ugyanúgy megtalálhatóak voltak a virágkoszorújukat büszkén viselo kislányok, mint a kiállított népmuvészeti tárgyakat csodáló idosebbek. A színpadon folyamatosan zajló népzenei és –táncprodukciók meghatározták az egész nap derus hangulatát, amin nagyjából 1300-an vettek részt. Ami minket, magyarokat illet, tánccal és gyerekprogramokkal gazdagítottuk a rendezvényt, illetve az érdeklodok magát a tiszteletbeli magyar konzult, Grauzer Csillát kereshették kérdéseikkel az információs asztalnál. A hazánkat népszerusíto szóróanyagokat a Magyar Turisztikai Ügynökség New York-i irodája biztosította a számunkra.                  

Tiszteletbeli konzulunk az eseményt követoen sem maradt tétlen, hiszen egy héttel késobb már az úgynevezett kihelyezett konzuli napok házigazdája volt. A Magyarország Chicagói Fokonzulátusáról érkezett Dr. Márkusfalvi-Tóth Ádám vezeto konzul útjának célja olyan szolgáltatások elérhetové tétele volt a helyi magyarok számára, amelyek igénybevételére egyébként csak hivatalos képviseleteken lenne mód. Ezek közé tartozik például az útlevélkészítés vagy az egyszerusített honosítási eljárással kapcsolatos intézkedések sora. A „házhoz jött” segítség lehetoségével sokan éltek, így a vezeto konzul úr minnesotai tartózkodása surun telt. Programjának része volt a tavaszi vacsorán való részvétel is, melyet a közösség évente megtart. Az idei alkalom több szempontból is különleges volt. Nem csupán színesebb volt annak köszönhetoen, hogy a farsangi mulatság is ekkor került megrendezésre, de meghatóbb is, mint általában. Aznap tett ugyanis ünnepélyes esküt két közösségi tagunk, ezzel hivatalosan is magyar állampolgárrá válva.

A farsangot természetesen a gyerekek lelkesedése és jelmezes felvonulása tette teljessé, amit vidám hangulatú vacsora, majd tombola követett. Ez utóbbi foszereploi is a legfiatalabbak voltak, akik annak rendje és módja szerint hatalmas érzelmekkel élték meg szerencséjüket vagy annak hiányát.  

A tavaszi idoszak egyik elhagyhatatlan eleme minden magyar közösségben a március 15-i ünnepség. Nincs ez másképp Minnesotában sem, ahol már március 11-én megtartottuk a megemlékezést. Igyekeztünk olyan idopontot választani, ami sokak számára lehetové teszi a részvételt, különös tekintettel a gyerekekre és szüleikre. Nagy örömünkre ez sikerült is, minden korosztály szép számmal képviseltette magát. Az ünnepi musort követoen mindenki szívesen maradt egy kávéra, süteményre, kis beszélgetésre.

Kora tavaszi lelkesedésünkre egy elso alkalommal megrendezésre került esemény tette fel a koronát. A minnesotai magyarok végre csatlakoztak azokhoz, akik március 23-át mint a lengyel-magyar barátság napját ünneplik. A két nép közti évszázados rokonszenv számos történelmi esemény során mutatkozott már meg, egymás kölcsönös segítésében megnyilvánulva. Sosem volt nagyobb szükség az egységre és párbeszédre, mint a mai széthúzó világban, ezért különösen nagy értéket képvisel minden erre irányuló törekvés. Mindkét közösség tagjai izgatottan várták az elso minnesotai lengyel-magyar estet, bízva abban, hogy egy-egy jó pohár magyar bor, illetve lengyel sör elfogyasztása közben hagyomány születik. Az esemény – melyet az Ethnic Dance Theatre lengyel és magyar táncai tettek még különlegesebbé - kellemes hangulatban telt, és 100-nál is több érdeklodot vonzott a hétköznap esti idopont ellenére.

A minnesotai magyarok tehát lendülettel kezdték meg az évet, amit nem is áll szándékukban visszafogni. Hamarosan megrendezésre kerül például a Nemzetek Fesztiválja, amely minden évben közelebb viszi Magyarországot a nagyközönséghez. Ez azonban már egy másik történet...