Táncház - 09. 14. 2014.

We are pleased that you could join us for our Tanchaz event. It turned out to be a wonderful success!

Many thanks for our volunteers. We could not have done it without your help. It was an enjoyable and exciting evening.

On behalf of the Minnesota Hungarians we would like to extend our great appreciation for Robert Velkey's participation on our Tanchaz event. Robert came from New York to share his experience and enthusiasm about Hungarian Folk Dance with the participating parties. 

"Köszönöm, so much! It meant so much to me to see you all there, open-minded, enthusiastic and curious! Thank you, thank you, thank you." - Anna Boldog

 

Megtáncoltatták Minnesotát a magyarok

2013. szeptember 21. 10:12

Most már több éve rendszeresen megrendezi a Minnesota Hungarians az éves tavaszi és őzi táncházát. Idén az őszi összejövetelre szeptember 14-én, szombaton került sor a Lauderdale-i evangélikus templomban, ami a táncbemutatóival és gyerek- és felnőttprogramjával óriási sikerrel zárult.

A Minnesotai Magyarok egyesülete már évek óta szórakoztatja magyar néptánccal az érdeklődőket. A rendezvények különlegessége, hogy nem csak a magyarokat, hanem a helyi amerikaiakat és más nemzetiségeket is megcélozza, minden nyitott és érdeklődő embert szívesen várnak! Ilyen szempontból szerencsés helyzet áll fenn Minnesotában, sok a jó táncos lábú: a Twin Cities környéke büszkélkedhet egy nagyrészt amerikaiakból álló magyar néptánccsoporttal, a Vidékivel, valamint egy nemzetiségi táncokat előadó félprofi együttessel, az Ethnic Dance Theater-rel is, aminek a tagjaira mindig számíthatunk. 

Az idei őszi rendezvényt az önkéntesek odaadó munkáján túl az is segítette, hogy a Kőrösi Csoma Sándor Program két ösztöndíjasa, Boldog Anna és Velkey Róbert vállalta a tánctanítást, valamint a blokkok között különböző tájegységekről érkező táncok bemutatóival színesítették a délutánt. 

A program délután 16 órakor kezdődött egy „workshoppal”, ahol az érdeklődők komolyabban foglalkozhattak a szatmári csárdás elsajátításával. Mire a foglalkozás véget ért, a Lauderdale-i Peace evangélikus templom nagyterme megtelt kisgyerekes családokkal, ido"sekkel és fiatalokkal, akiknek csak egy része volt magyar – a számításaink szerencsére beváltak és sok más nemzetiség is érdeklődött a magyar néptánc iránt. 

Az elszánt felnőttek szatmári próbáját az óriási számban jelen lévő kisgyerekek követték, akikkel egy kis bemelegítés és játék után dunántúli ugróst táncoltunk. Ezt követte a valódi táncház, ahol a széki négyes volt a „lecke”. Kish Éva, a Minnesotai Magyaroknál tevékenykedő, magyar származású, de Amerikában felnőtt néptánctanár döntése alapján mélyvízbe dobtuk a megjelent férfiakat is: nekik a széki lassú tempó volt a következő kihívás.

A próbákon mindenki derekasan helytállt, a Minnesota Hungarians idei őszi táncháza szerencsére nagy sikerrel zárult! Rengetegen jöttek el, akik ott voltak, mind jól érezték magukat és még olyanokat is sikerült táncra bírni, akik eddig távol tartották magukat a magyar kultúra ezen szegletétől. Az pedig külön büszkeség, hogy a Google kereső „táncház” találatára még mindig a Minnesotai Magyarok táncházának a meghívója az első találat. 

Boldog Anna

The Minnesota Hungarians are happy to invite you to the fall TÁNCHÁZ to spend some time together and learn a few steps and moves of Hungarian folk dance.

  Date: September 14, 2013

  Program:
4 pm Workshop
5:30 pm Kids Dance
 6 pm Tanchaz - Folk Dance Party with teaching

Location: Peace Lutheran Church
1744 Walnut Street, Lauderdale, MN 55113

Admission: $10/person; free under 17

Teacher: Anna Boldog, KCSP inter of the Minnesota Hungarians

Guest Dance Instructor: Robert Velkey, KCSP intern Kossuth Foundation

Food & beverages sold separately