Laszlo Szendrey

Szendrey László

(sz. Szeged, 1916 szeptember 13 - Edina, MN 2009 február 5)

by László Fülöp (February 11., 2009)

Szendrey László hadnagy volt a 2.VH-ban. Az egyetemen találkoztam vele, a Northrup Auditorium lépcsôjén, a déli szendvicsünket ettük. Attól kezdve sokszor találkoztunk ott, s kellemes beszélgetések közepette majszoltuk az “ebéd”-et.  Ô akkor fejezte be az egyetemi tanulmányait, amikor én elkezdtem, 1958-ban.

Laci 30 évig tanitott német nyelvet az Edina High School-ban és elismerten kiváló tanár volt. Ugyancsak, a gimnáziumi tennisz csapat, valamint az úszócsapat trénere volt hosszu évekig. Mindkét csapat szereplését sikerrel vezette.  Késöbb az iskola osztályok közötti football (soccer) meccseit szervezte meg, majd az iskola foci-csapat megalapitása után, - más iskolák trénerjeivel együtt - az évente megtartott Minnesotai Országos Középiskolai Football (High School Soccer League) Bajnokság megalapitója lett. Az Edina High School soccer csapata sok éven keresztül a liga bajnoka volt.

Diákjai szerették. Mindegyikhez volt egy kedves szava és valahogyan éreztetni tudta a személy fontosságát. Elsô feleségem, Sue Wilson még utolsó-éves gimnazista volt, amikor már együtt jártunk. Ekkortájt tanult tölem nehány magyar kifejezést. Mikor, mint “hetes”, iskolai feladatát végezte, s a tanáriból bevitt szükséges könyvet az osztályba, Szendrey Laci mindig mondott neki egy-két rövid magyar mondatot. Mire Sue visszaválaszolt, szintén magyarul.  A diákok izgalommal teli érdeklôdéssel kérdezték tôle:

“And you understood what he said?” (S Te értetted mit mondott?)

“Of course” (Persze.)” – válaszolt Sue fontoskodva és büszkén.

 Nehány éve egy fogadáson találkoztunk Pawlenty Kormányzó feleségével, s amikor megtudta, hogy mi magyarok vagyunk, Ô is - mint volt diákja - szeretettel beszélt Szendrey Laciról.

Amikor elment közülünk 92 éves volt.  A legtöbb ember, akit ismert, pozitiv érzést ôrzött Szendrey Laci iránt. Melyikünk tud ennél jobb emléket hagyni maga után?

Búcsúztatása szentmise keretében az Our Lady of Grace Catholic Church –ben (Edina, MN) lett megtartva 2009 február 9-én.