Hungarian Revolution 60th Anniversary - 10.23.2016.

1956-ra emlékezve Minnesotában

Sosem gondoltam volna, hogy nehezemre eshet megszervezni egy október 23-i musort, hiszen mára már rengeteg hiteles forrás, szebbnél szebb költemény áll rendelkezésre. Azzal azonban nem számoltam, hogy milyen más megvilágításba kerül minden, ha a megemlékezok soraiban nem iskolások ülnek, hanem olyanok, akik maguk voltak az ’56-os forradalom. Hirtelen elkapott az érzés, hogy jelenlétükben hamissá válik bárminemu ünnepélyesség és nevetségessé a megszokott musorok drámai felhangja. Végül arra jutottam, egyszeruségre, letisztult gondolatokra van szükség, amit az o személyük hitelesít.
'56-os magyarokKörtáncEnyedi Ágnes, Zimber Ferenc, Salamon SomaFilmes fogadás

1956 megítélése kapcsán a külföldre szakadt magyarok esetében – mint itt Minnesotában is – ha lehet, még cifrább a helyzet. Amellett, hogy kitörölhetetlenül magukban hordozzák a forradalom szörnyuségeinek fájdalmát, még az otthontalanság érzésével is meg kell küzdeniük. Október 23-án nem csupán a harcok borzalmát élik újra, de a hazától való elszakadásukat is. Sokaknak közülük sosem állt szándékában elhagyni Magyarországot, de nem maradt más választása. „A könnyebb útra léptek” – támadják oket gyakran, bele se gondolva, milyen „könnyu” lehet hátrahagyni családot, szerelmet, barátokat, és soha többé nem érezni magunkat otthon sehol. Számukra tehát október 23. ugyanúgy jelenti a legnehezebb döntésükkel való ismételt szembesülést, mint az emlékezést csodás-rémes idokre, amelyek meghatározzák Európa mai képét.

Nem is mindenki mesél errol szívesen. Van, aki személyes ügynek érzi 1956-ot, és csak vonakodva száll be egy-egy beszélgetésbe. Más úgy érzi, az általa megélt események nem olyan horderejuek, hogy megossza oket. Végül mégis ott vannak azok, akik el szeretnék mondani a történetüket, illetve átadni tapasztalatukat a fiatalabb generációknak. Ha beszélget velük az ember, lélegzetvisszafojtva hallgatja a történeteiket, próbálva feldolgozni a tényt, hogy ok valóban ott voltak. Ezek az elbeszélések vegyesek, hol eufóriáról szólnak, hol a rendszer szörnyuségeit vagy a harcok borzalmait taglalják. Egytol egyig izgalmasak, érzelemmel teljesek, és gyakran csillogtatják meg mind az elbeszélo, mind a hallgató szemét. Egyben azonban minden ’56-os egyetért: soha nem volt olyan jó magyarnak lenni, mint azokban a napokban! Soha olyan egyetértést és kölcsönös támogatást nem tapasztaltak, mint akkor. Ez pedig egy olyan érzés, amit hirtelen irigyel tolük az ember...

Mindezt figyelembe véve már nem is olyan egyszeru a dolgunk október 23-hoz közelítve. Ennek megfeleloen meg is küzdöttem a Minnesota-i Magyarok ünnepi musorának megszervezésével, de nagyon megérte. A tény, hogy a közönség soraiban többen ültek olyanok, akik személyesen élték meg a forradalmi eseményeket, különleges hangulatot teremtett, jelenlétük valódi tartalommal töltötte meg a megemlékezést. Horváth Lajos saját, 1956-ban írt költeményét, az „Októberi szél” címu verset adta elo, ami könnyeket csalt a jelenlévok szemébe. A hangulat ünnepélyessége a továbbiakban sem csökkent, hiszen a musor második fele az ’56-os magyarok visszatekintésébol állt. Az általuk elmesélt személyes történetek adták a nap esszenciáját, amelyeken keresztül mi is jobban bele tudtunk helyezkedni a forradalmárok helyzetébe, közelebb kerültünk az események megértéséhez.

A minnesotai magyarok azonban már az érkezésem elott rengeteg energiát fektettek abba, hogy méltó emléket állítsanak 1956 hoseinek ezen a kerek évfordulón. Az amerikai-magyar kulturális kapcsolatok terén újszeru párbeszédre törekvo Creative Cultural Exchange non-profit szervezet vállalta a szervezomunka oroszlán részét, de jelentos támogatás érkezett a The Hungarian Initiatives Foundation, az ’56-os Emlékbizottság, valamint a Minnesotai Magyar Tiszteletbeli Konzulátus részérol is.

A rendezvények magukba foglalták az Enyedi és Salamon Quartet - Enyedi Ágnes, Salamon Soma, Zimber Ferenc és Mihó Attila - valamint kíséro táncosaik - Bures Réka és Berecz István - látogatását is. Az együttes minnesotai tartózkodása alatt számos értékes népzenei és néptáncos élménnyel ajándékozta meg a helyieket. Saját magas szintu eloadásaikon felül táncházzal örvendeztették meg a gyerekeket és felnotteket, rögtönzött zeneórákat adtak fiataloknak, de még egy helyi, nemzetközi repertoárral rendelkezo tánccsoport, az Ethnic Dance Theatre tagjai számára is tartottak workshopot. Jelenlétükkel, az általuk hozott hazai dallamokkal és szellemiséggel sokat adtak az itt éloknek.       

A programsorozat másik fontos pillérét a „Szabadság szerelem” címu magyar film bemutatása adta, amely 1956 októberének és novemberének eseményeit dolgozza fel. Az elso vetítés a St. Thomas Egyetem közép- és kelet-európai történelmet tanuló diákjai számára volt elérheto, tanulmányaik kiteljesítésének céljából. A második, a nagyközönség számára szervezett vetítésre október 20-án került sor a The Film Society Minneapolis-St. Paul támogatásával. A több mint százötven érdeklodot vonzó eseményen magyarok és amerikaiak közel azonos számban vettek részt. Közülük mintegy százan a filmet követo fogadáson is tiszteletüket tették, amely során lehetoség nyílt a Minnesotában élo ’56-osokkal való találkozásra, illetve a forradalmi eseményekrol való beszélgetésre.   

A megemlékezések színvonalát nagymértékben emelte a Fülöp László és Fülöp Sylvester Ágnes által készített kiállítási anyag, amit voltak szívesek megosztani az ünneplokkel. A házaspár örömmel tett eleget a MISI Magyar Iskola felkérésének is, ahol saját élményeit osztotta meg az érdeklodo gyerekekkel, próbálván érzékeltetni, mirol is szólt 1956.

Ez pedig nem könnyu. Komoly kihívás átadni 1956 üzenetét egy olyan generációnak, amely szabad világban nott fel, amely számára ismeretlen az alapveto emberi jogok megsértése vagy megtagadása. Mégis meg kell próbálni, mert ezek a problémák jelen vannak a ma világában is, ha nem is mindig saját borünkön tapasztaljuk oket. Fontos, hogy mindnyájan képesek legyünk tanulni a múltból és helyes értékrendet felállítani korunk válságos napjaiban. Észre kell vennünk, mekkora kiváltság a szabadságunk, hogy milyen ero rejlik az összefogásban és egymás tiszteletében. Legfoképp pedig azt kell megértenünk, hogy minden ember egyformán értékes.


Commemorating the 60th Anniversary of Hungarian Uprising in 1956 in the Twin Cities. (Sunday, October 23, 2016)

"Barikádok mögül tör elore
az elnémított szabad akarat.
Kigyul a szabadság fojtott lángja.
Tüzesíti a sápadt arcokat..

Ebben a szent tuzben megolvad
a piros csillag, sarló és kalapács.
Keservben öntudatra ébrededünk;
lehull bilincsünk, dícsérnek osapák.

Reményt küldjetek sírotok mélyérol.
Itt ropognak a küzdo fegyverek.
Nézzétek, hogyan kelünk fel újra!
Szemünkben tébolyként ül a gyulölet."
/részlet Horváth Lajos Októberi szél címu versébol/

Special thank you to Györgyi Facskó for the the fantastic job that she did on the memorial program and to Agnes Fulop Sylvester and Fülöp László G for providing the memorial exhibit for us.


 

A Minnesotai Magyarok szeretettel meghívja Önt és kedves családját az
1956-OS MAGYAR FORRADALOM 60. ÉVFORDULÓJÁRA VALÓ MEGEMLÉKEZÉSRE

 

The Minnesota Hungarians invites and welcomes you and your family to
COMMEMORATION OF THE 60TH ANNIVERSARY OF THE 1956 HUNGARIAN REVOLUTION

DATE: October 23 (Sunday), 2016 TIME: 3 pm
LOCATION: ST. SAHAG ARMENIAN CHURCH (203 Howell St. N, St. Paul, MN 55104)

Download the Invitation


PROGRAM:
Csilla Grauzer, Minnesotai Magyarok elnökének köszöntõ beszéde/ President of the Minnesota Hungarians opening remarks
Ünnepi megemlékezés / Commemorative Presentation
Minnesotai ’56-os szabadságharcosok visszaemlékezései / Recollections shared by Minnesotan 1956 Freedom Fighters
Kerekasztal beszélgetés / Round Table Discussion


Kérjük hozzon magával szendvicset vagy süteményt az ünnepség utáni kis fogadásra.
Please bring sandwiches or cookies to share at the social hour following the program.

Date: 
Sunday, October 23, 2016 - 3:00pm
Location: 
St. Sahag Armenian Church - 203 Howell St. N, St. Paul, MN 55104